Itálie – království jídla

Italská kuchyně se dostala dále do světa, než si vojska Julia Caesara mohla vůbec představit. Pizza a těstoviny jsou populární od Piacenzy přes Patagonii až k Perthu.

Jedním z největších potěšení z učení italského jazyka v Itálii je vychutnávání vynikajících chutí italské kuchyně. Je to země, kde kuchyně je v samém srdci kultury, kde rodiny tráví hodiny kolem jídelního stolu a kulinářské schopnosti se dědí z generace na generaci.

Zeptali jsme se některých zaměstnanců v našich italských kancelářích a na našich partnerských školách v Itálii, aby nám doporučili nějakou místní specialitu. Zde jsou jejich doporučení:

Miláno: Risotto alla Milanese

Risotto-alla-Milanese

Photo: iz4aks

Olivier z milánské kanceláře ESL doporučuje toto delikátní místní rizoto:

„Návštěva Itálie bez ochutnání tohoto místního jídla je svatokrádež! Každý region má spoustu typických jídel, ale pokud projedete Milánem, měli byste vyzkoušet slavné risotto alla Milanese. Hlavní jeho charakteristikou je žlutá barva pocházející ze šafránu.“ Olivierovy tipy, kde najít skvělé rizoto jsou Osteria La Piola („velmi blízko od CittàStudi a dobré pro studenty“) a Ambrosiano(„hotel, oceněný za nejlepší rizoto v Miláně“).

Rizoto je chutné samo o sobě, ale často se podává s ossobuco.

Můžete se dozvědět mnohem více o historii a receptech na Risotto alla Milanese na této webové stránce.

Více o našich kurzech italštiny v Miláně

Sicílie: Pasta pescespada e menta

Pasta-con-Spada-e-Menta

Ketty Scarcella z naší partnerské školy Babilonia ve městě Taormína na Sicílii doporučuje Spaghetti con Spada e Menta – špagety s mečounem obecným a mátou.

Ketty říká: „Sicilské moře je opravdová truhla s pokladem, která nabízí nekonečné množství nahlédnutí do gastronomických tradic a chutí tohoto území. Sicilská kuchyně, to znamená přímo se seznámit s dávnými tradicemi dovezenými mnoha dobyvateli tohoto ostrova. Již od doby, kdy byl ostrov řeckou kolonií, byly vynikající ryby nacházející se podél sicilského pobřeží proslulé po celém klasickém světě. Od začátku 9. století až do 1000 n. l., ovládali ostrov Arabové a využívání sladkého a kyselého při přípravě ryb, masa a zeleniny rostlo.“

„Mezi nejznámější rybí produkty jsou smažené střevle, v sicilském nářečí zvané cicireddu nebosciabbacheddu, které jsou často prodávány na trzích v Palermu, stejně jako typická pouliční jídla jako chobotnice, mořští ježci a syrové a vařené mořské plody. Trhy jsou jednou z věcí, které na své zemi miluji nejvíce… je to cesta mezi sicilské lidi: atmosféra, magie, barvy, hlasy a chaos … objev skutečné Sicilianity!“

Pasta pescespada e menta je populární sicilský primo piatto. Recept na toto jednoduché a chutné jídlo naleznete zde.

Více o našich kurzech italštiny v Taormině

Verona: Risotto all’Amarone

Risotto-all-Amarone

Sonia z kanceláře ESL ve Veroně doporučuje Risotto all’Amarone:

„Žádná návštěva Verony není kompletní bez ochutnávky slavného rizota all’Amarone, jednoho z nejchutnějších pokrmů naší tradiční kuchyně. Tři špičkové produkty našeho území určují jedinečnou chuť tohoto jídla.“

„Rizoto, často podávané na koši s parmazánem, je uvařeno z rýže Vialone Nano, odrůdy typické pro tuto oblast, sýru Monte Veronese a samozřejmě z vína Amaroner. Posledí zmíněný znamená v doslovném překladu „velmi hořký“ a vděčí za svůj původ omylu vinaře kolem roku 1940: nyní je to nejprestižnější a neoceňovanější víno ​​z této oblasti!“

Recept najdete zde.

Více o našich kurzech italštiny ve Veroně

Salerno: Scialatielli ai Frutti di Mare

Scialatielli-ai-Frutti-di-Mare

Fabiola z naší partnerské školy v Salernu, Accademia Italiana, doporučuje Scialatielli ai Frutti di Mare:

„Salerno není turistické město a tento aspekt se může odrážet i v jeho kuchyni, která je opravdu tradiční, využívá typické produkty, jako je mozzarella di bufala, olivový olej, rajčata s.marzano, citróny od pobřeží Amalfi, a samozřejmě ryby. Je téměř nemožné vybrat si jen jeden pokrm, ale je něco, co si nesmíte nechat ujít při návštěvě naší oblasti: „scialatielli ai frutti di mare“, zvláštní druh domácích těstovin s plody moře.“

Scialatielli byly poprvé vyrobeny v Amalfi v roce 1978 šéfkuchařem Enricem Cosentinim. Název je slovo z dialektu, pravděpodobně pocházející ze spojení dalších 2 slov „scialare“, což znamená „užívat“ a „tiella“, což znamená „pánev“, která se používá k přípravě omáčky. Tento zvláštní druh těstovin je obvykle vyroben z mouky, mléka, olivového oleje, kozího sýra, pepře a soli. Co je vlastně odlišuje od ostatních jídel je textura těstovin, která pohlcuje omáčku s mořskými plody a lanýži a tím vytváří specifickou chuť vyplývající z různorodých ingrediencí.“

Recept naleznete zde. Prozkoumejte také náš speciální program „Jazyk, jídlo a víno“ v Salernu, který zahrnuje lekce vaření o tradičním jídle, vaření a semináře o víně s ochutnávkou.

Více o našich kurzech italštiny v Salernu

Řím: Coda alla vaccinara

Coda-alla-vaccinara

Photo: Euge

Loris z římské kanceláře ESL doporučuje coda alla vaccinara, římský guláš z hovězí oháňky.

Kdysi byli římští řezníci za svou práci placeni „náhradními díly“ zvířete, včetně vnitřností a ocasu. Samozřejmě našli způsob, jak z tohoto vytvořit něco chutného atak vzniklo Coda alla vaccinara z volské oháňky. Je to bohatý, pomalu vařený guláš, který je často trochu nasládlý, aby byly vyváženy silné byliny použité při vaření. Důležitý římský pokrm!

Recept naleznete zde.

Podívejte se na 10 věcí, které lze dělat v Římě pod € 20, nebo zjistěte více o našich kurzech italštiny v Římě.

Bologna: Tortellini

Tortellini-in-brodo

Photo: paPisc

Giovanna z boloňské kanceláře ESL doporučuje Tortellini:

„Nejtypičtějším jídlem, které mohu doporučit v Boloni jsou Tortellini (nebo turteléin, jak je nazývají místní obyvatelé). Legenda, která má původ v historické rivalitě mezi dvěma městy, Boloní a Modenou, říká, že tři bohové z Olympu byli vyslání, aby rozřešili konflikt: Mars, Venuše a Bakchus. Během své cesty se jednou v noci zastavili v místním hostinci na hranici mezi oběma městy. Hostinský byl tak okouzlen Venušinou krásou, že nemohl odolat nakoukat do jejího pokoje klíčovou dírkou. Osvětlena dvěma svíčkami, sotva viděl její pupík a rozhodl se ho reprodukovat z těsta. Z tohoto důvodu jsou tortellini také nazývány Venušin pupek.“

„Vánoce nejsou Vánoce bez Tortellini in brodo, a vy nemůžete opustit město, aniž byste je ochutnali.”

Místní říkanka o tortellini

Quale cibosopraffino
è ilfelsineotortellino:
dentro al brodo di cappone
te lo mangi in un boccone,
se poi mettipanna o ragù,
te lo gustiancora di più.

Překlad

Jaké jídlo jemné

jsou tortellini boloňské:

ve vývaru z kapouna

sníte je v jednom soustu,

když na ně dáte krém nebo omáčku,

budou chutnat ještě víc.

Toskánsko: Pappa al Pomodoro

Pappa-al-pomodoro

Photo: Mike65444

Giorgia z naší partnerské školy Linguaviva ve Florencii doporučuje Pappa al Pomodoro:

„Zeptáte-li se kteréhokoliv Itala na pappa al pomodoro, začne zpívat známou píseň: „Viva la pappa col pomodoro …. viva la pappa … pa … col po .. po .. pomodoroche è un capolavoro!“ Nesmyslný rým proslavila Rita Pavone v televizním pořadu na konci šedesátých let, po GianBurrasca: slavném italském románu pro děti, který popisoval obavy drzého a nezbedného chlapce na přelomu 20. století, jehož jeho zoufalí příbuzní zavřeli do internátní školy.“

Pappa al pomodoro je jednou z typických toskánských polévek, které kombinují jednoduché ingredience: rajčata, chléb, cibuli a česnek, bazalku, olivový olej. Stejně jako mnoho jiných toskánských polévek je velmi sytá, protože se do ní přidává chléb, aby byla hustá a konzistentní. To byl způsob, jakým bylo jídlo vymyšleno  – vyživující a ze základních ingrediencí. Lidé, kteří žili na venkově si nemohli dovolit maso, takže denně vařili se zeleninou, chlebem, fazolemi, olivovým olejem, některých z typických výrobků z Toskánska.“

„Další, neméně bohatý a velmi typický toskánský polévka je Ribollita … ale o tom více až příště.Pappa al pomodoro nejlépe chutná s lehkým bílým vínem z ostrova Elba, se svěžím a letním tónem v jeho chuti.“

Pokud chcete ochutnat dobré pappa al pomodoro ve Florencii, Giorgia doporučuje TrattoriaBaldini. Nebo vyzkoušejte recept zde.

Více o našich kurzech italštiny ve Florencii

Povzbudilo tohle Vaši chuť na pobyt v Itálii? Zjistěte více o našich destinacích pro kurzy italštiny v Itálii a speciální jazykové kurzy plus jídlo po celém světě.

Print Friendly